PROF MEHMET HABERAL KİMDİR?

Kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Haberal, 13 Nisan 2009 Pazartesi günü, Ergenekon soruşturması kapsamında göz altına alındı.
Bu soruşturma ile ilgili olarak İstanbul’a sevk edilirken 9.Cumhurbaskanı Süleyman Demirel tarafından uğurlanarak Ankara’dan yolcu edildi. Mehmet Haberal 17 Nisan 2009 tarihinde Ergenekon üyesi olmak iddiasıyla İstanbul’da nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.
Tutuklandıktan sonra rahatsızlanan Haberal İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

Mehmet Haberal 1944 yılında Rize’nin Pazar ilçesi Subaşı köyünde doğdu.
1961 yılında Zonguldak Mehmet Çelik Lisesi’nden mezun oldu.
1967 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olan Haberal, 71 yılının Ekim ayında Genel Cerrahi Uzmanı oldu.
1975 yılına kadar Teksas Shriner’s Yanık Enstitüsü’nde ve John Seally Hastanesinde ‘fellow’, yani araştırmacı olarak çalıştı.
Aynı yıllarda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahı Bölümüne bağlı olarak Yanık ve Transplantasyon Ünitesi’ni kurdu.
03 Kasım 1975 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde, Türkiye’de ilk kez annesinden 12 yaşındaki bir çocuğa, akrabalararası böbrek naklini gerçekleştirdi.
Eylül 1980’de Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’nı kurdu ve 2 yıl sonra Mart 1982’de, Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’na bağlı Hemodiyaliz Merkezi’ni açtı.
Haberal, 1978 yılında Türkiye’de hatta Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da ilk defa kadavradan (bildiğimiz manada ölü) böbrek naklini (transplantasyonunu) gerçekleştirdi.
8 Aralık 1988’de Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Türkiye’de ilk kadavradan karaciğer naklini gerçekleştirdi.
1990 Ekim ayında Türkiye Organ Nakli Derneği’nin kurucu üyesi ve başkanı oldu.
Alanında birçok ilk gibi 1990 yılı 15 Mart’ında Kuzey Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve Türkiye’de ilk kez çocuklarda canlıdan segmental karaciğer naklini gerçekleştirdi.
24 Nisan 1990’da Dünya’da ilk kez yetişkinlerde canlıdan segmental karaciğer naklini gerçekleştirdi.
16 Mayıs 1992’de Dünya literatüründe ilk kez yapılan bir uygulamayla aynı vericiden, aynı anda hem kısmi karaciğer naklini, hem de böbrek naklini gerçekleştirdi. 1992 Nisan ayında “New York Academy of Sciences” üyeliğine seçildi.
2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli” yasasıyla, ölü bedenden (kadavra) alınan dokunun canlılara yerleştirmesini içeren kanunun hazırlanıp, 3 Haziran 1979’da yürürlüğe girmesine de öncülük etti.
Kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi’nde; 11 fakülte, 7 enstitü ve 3 meslek yüksek okulu bulunmaktadır.
1999 yılında Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği’ni kuran Haberal, Dünya Yanık-Tedavisi camiasında ciddi anlamda söz sahibi olan bir bilim adamıdır.
Eylül 2006’da ISBI (International Society of Burn Injuries/ Uluslararası Yanık Derneği)’nin Brezilya’daki Uluslararası Yanık Kongresinde bu kuruluşa başkan seçilmiştir.
161 Türkçe, İngilizce bilimsel yayınının yanı sıra 2 Türkçe, 2 İngilizce olmak üzere 4 kitabı bulunan Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal bir çok alanda çalışmalarını sürdürmektedir.

1991 seçimlerinde memleketi Rize’den milletvekilliğine adaylığını koyan Haberal, son anda ANAP yerine DYP’den yarışa girince, seçilemedi.
Haberal, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığının ardından, 5+5 önerisinin suya düşmesiyle beraber, adı Köşk için en çok anılan adaydı. Adaylığını, Bülent Ecevit gündeme getirmişti. Kamuoyunda neredeyse kesin bakılan Çankaya koltuğuna, son anda Haberal’ın aday olmak istemiyorum” demesiyle ‘yargının başı’ formülüyle Ahmet Necdet Sezer getirilmişti.

DSP liderinin sağ kolu Hüsamettin Özkan’ın yakın dostu Haberal, Ecevit’in hastalığının tespit ve tedavisinde yanında olmuştu.

‘Ecevit’in doktoru’ lakabıyla bir anda gündeme gelen Haberal, Daha sonra Ecevit’e 7 ay süreyle Başkent Hastanesi’nde yatarak tedavi önermişti. Pek bilinmeyen sebeplerle, eşi Rahşan Ecevit merhum Başbakanın, Haberal tarafından tedavi edilmesine izin vermeyerek Ecevit’i GATA’ya götürmüştü. Bülent Bey GATA’daki 15 günlük tedavi sonucu ayağa kalkmıştı.

Medya dünyasına da eğilen Haberal’ın, Başkent TV (BTV) adlı bir televizyon kanalı var.

Son olarak, 14 Ocak’ta Haberal’ın önderliğinde bir araya gelen pek çok isim, 2011 seçimlerinde iktidara oynamak için bir parti kurmanın gereklerini savundular. Ankara Patalaya otelde bir araya gelen farklı kesimlerden etkin olan 100 isim var. Toplantıya katılan bazı isimler:
E.Orgeneral Hurşit TOLON,     Eski 1.Ordu Komutanı
E.Orgeneral Tuncer KILINÇ,     Eski MGK Genelsekreteri
Prof.Dr. Mehmet HABERAL        Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü
Prof.Dr. Sina AKŞİN,         Tarihçi
Prof.Dr. Anıl Çeçen,         Hukukçu
Prof.Dr. Mümtaz SOYSAL,        Bağımsız Cumhuriyet Partisi Lideri
Dr.Doğu PERİNCEK,             Hukukçu, İşçi Partisi Lideri
Vural SAVAŞ,                 Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı
Mustafa BALBAY,                Gazeteci-Yazar
Mete AKYOL,                    Gazteci-Yazar
Hulki CEVİZOĞLU,             Gazteci-Yazar,
Sadi SOMUNCUOĞLU,             Eski Devlet Bakanı
Yaşar OKUYAN,                 Eski Devlet Bakanı
Gülsüm TOKER BİLGEHAN,         Eski CHP Milletvekili (İsmet İnönü’nün torunu)

N O T : Gazetemiz Haberal’ın, Ülkemizin medarı İftiharı Kıymetli hocamız Sayın Prof.Dr. Mehmet HABERAL ile, isim /soyadı benzerliğinden başka hiç bir ilgi ve ilişiği yoktur.