TÜRKÇE RÜYA GÖREN ALMAN HOCAMIZ

RÜYALARINI TÜRKÇE GÖREN ALMAN BİLİM ADAMI
Ord. Prof. Dr. CURT KOSSWIG :

Atatürk’ün üniversite reformuyla Türkiye’ye getirip üniversitelerde görev verdiği Alman bilim adamlarından bazıları özellikle Türkiye’yi, Türk insanını o kadar çok sevdi ki giderken Türkiye’yi ikinci vatan, hatta bazıları da birinci vatan olarak görmüşlerdi.
Artık rüyalarını Türkçe görmeye başlamışlardı.
Bunlardan en vefalısı Ord. Prof. Curt Kosswig oldu.
Öldüğünde eşi ile birlikte Türkiye’ye gömülmek istedi. Müslüman–Türk Mezarlığı olan Aşiyan mezarlığına devlet töreni ile gömüldü.
Ölmeden yıllar önce arkadaşları kendisine sormuştu:
Neden Müslüman-Türk mezarlığına gömülmeyi vasiyet ediyorsun, Müslüman mı oldun?” demişlerdi.
Kosswig şöyle demişti.:
“Hayır Müslüman olmadım. Bir insan hangi dilde rüya görüyorsa artık o kültüre aittir. Ben uzun yıllardır rüyalarımı Türkçe görüyorum. O nedenle ben artık bu milletin adamıyım
demişti.
O dünyanın sayılı kuş bilimcilerinden, hayvan bilimcilerinden, biyologlarından biriydi.
Bugün Manyas Kuş Cenneti, Birecik kelaynaklarının korunması, Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü dendiğinde akla ilk gelen kişidir.
Kosswig bu ülkenin topraklarına ayak bastığından bir yıl sonra Atatürk’ün emrini hızla yerine getirip iyi derecede Türkçe öğrenerek, Türk çocuklarına Türkçe olarak derslerini anlatmaya başlamıştı.
Kısa sürede Türkiye Cumhuriyeti Tarihi’nin ilk Türkçe biyoloji kitabını yazan ilk kişi oldu.
1903’te Berlin’de doğdu. 1982’de Hamburg’da öldü ama vasiyeti üzerine cenazesi Türkiye’ye getirilip devlet töreniyle gömüldü.
Almanya lideri Hitler 1933’de bir gecede Albert Einstein da dâhil 4000 civarında bilim adamını ülkeden çıkmaya mecbur edince, Atatürk Albert Einstein’ın ricasıyla önce 40 kadar bilim adamını aldı. Üniversitelerimizde görev verdi. Sonra bu sayı 60 oldu. İleriki yıllarda 1200’e kadar çıkmıştı.
Ord.Prof. Curt Kosswig sadece İstanbul’da çalışmadı. Türkiye’nin her yerinde, en ulaşılmaz yerlerde araştırmalar yaptı.
O tarihte Fırat’ın doğusunda yabancıların rastgele gezip tozması yasaktı. Amacını belirterek ayrıca izin almayı gerektiriyordu (1950ye kadar bu yasak devam etti).
Kosswig Van ve Hakkâri’nin köylerine kadar gitti. Kuşlar, böcekler, hayvanlar, balık türleri ve biyolojileri konusunda incelemeler yaptı.
Manyas kuş cennetini keşfedip korumaya aldırdı. Dünyaya tanıttı.
Celal Bayar Manyas Gölü’nü kurutup sularını yakındaki arazilere yönlendireceğine dair köylülere söz verince, Kosswig seferber oldu. Tüm bilgileri topladı. Tüm kurumları harekete geçirdi.
Gölün kurutulması halinde dünyanın en muhteşem doğa harikası binlerce kuşun yok olacağını, çok büyük bir hazinenin kaybedileceğini anlattı.
Bayar’ın çalışmasını durdurdu.
Ord. Prof. Kosswig deniz bilimleri ve araştırmaları konusunda İstanbul Üniversitesi bünyesinde sadece Türkiye’de değil, dünyada ilk olan birçok araştırmanın gerçekleştirildiği Hidrobiyoloji Enstitüsünü kurdu. Burada çok büyük araştırmalar yaptı.
Sonuçlarını tüm dünyaya duyurdu.
Çok sayıda bilim adamı öğrenci yetiştirdi. Bilgilerini gelecek kuşaklara aktarmayı milli ve insani sorumluluk saydı.
Türkiye’nin gelişmesinde, bilim dünyasında yerini almasında çok büyük emeği geçen bu değerli insanlarımızı tanıtmak bizim de görevimizdir.

KENAN ÖZEK

Kaynak:
Prof. Ali DEMİRSOY
Biyolog, araştırmacı yazar.
-Rüyalarını Türkçe gören bir Alman bilim adamı Curt KOSSWİG- kitabından