TÜRK ASTRONOTLAR

Uzaya Çıkan İlk Türk: Toktar Aubakirov kimdir?

Uzaya Çıkan İlk Türk: Toktar Aubakirov

Uzaya çıkan ilk Türk Toktar Aubekirov’dur. Peki Toktar Aubekirov kimdir? Kazakistan’ın ve Türk dünyasının ilk uzaya çıkan kahramanı Toktar Aubakirov, 27 temmuz 1946‘da Kazakistan‘ın Karkaralinsk şehrinde doğdu.

Asker bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aubakirov, pilotluk hayaliyle yaşadı ve bu hayalini gerçekleştirmek için çok çalıştı.

1971 yılında orenburg yüksek askeri havacılık okulu’nu bitirdikten sonra, çeşitli savaş uçaklarıyla uçtu ve birçok test pilotluğu görevi gerçekleştirdi.

1985 yılında Yuri Gagarin kozmonotluk eğitim merkezi’ne seçildi ve yoğun eğitimler aldı.

2 ekim 1991 tarihinde soyuz tm-13 uzay aracıyla mir uzay istasyonuna gitti.

Bu yolculukla beraber Kazakistan ve Türk dünyasının uzaya çıkan ilk insanı oldu.
8 gün boyunca uzayda kalan Aubakirov, bilimsel deneyler gerçekleştirmiş ve mir istasyonunun bakım çalışmalarına katılmıştır.

10 ekim 1992 tarihinde soyuz tm-13 uzay aracıyla dünya’ya döndü. uzay aracı fırlatıldığında Kazakistan SSCB’ye bağlı iken, uzay aracı üsse indiğinde Kazakistan bağımsız bir devlet olmuştu.

uzay sonrası kariyerinde, Kazakistan ulusal havacılık ve uzay ajansı’nın genel müdürlüğü görevini yürüttü ve Kazakistan parlamentosu’na seçildi.

Emekli olduktan sonra da uzay bilimi ve teknolojisi alanında danışmanlık yapmaya devam etti. şu anda 77 yaşındadır.

Toktar Aubakirov, Kazakistan ve türk dünyası için gurur kaynağı olan bir bilim insanı ve kahraman olarak kabul edilmektedir. Uzay araştırmalarına yaptığı katkılar ve ulusal gururu temsil etmesi nedeniyle kendisine Kazakistan halk kahramanı ve Sovyetler Birliği kahramanı unvanları verilmiştir.

Aubakirov’un uzay macerası, Kazakistan’ın uzay bilimi alanındaki çalışmalarına öncülük etmiş ve gençlere ilham kaynağı olmuştur.

Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın Uzay İstasyonu’nda Gerçekleştireceği Deneyler

Alper Gezeravcı (d. 2 Aralık 1979, Silifke), Türk Hava Kuvvetleri’nde askerî pilot ve uzaya çıkan ikinci Türk astronot.

Hayatı:

Gezeravcı, 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğduktan sonra babasının mesleği sebebiyle Türkiye’nin farklı illerinde yaşamıştır.

Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu‘nda Elektronik Mühendisliği dalında lisans eğitimini tamamladıktan sonra Dayton, Ohio‘daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yapmıştır.

Kariyeri :

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapmış olan Gezeravcı, aralarında T-41SF-260, T-37, T-38F-5KC-135 ve F-16‘nın da bulunduğu birçok uçakla 15 yıl boyunca uçuşlar yapmıştır. Ayrıca Türk Hava Yolları‘nda yedi yıl kaptan pilot olarak çalışmıştır. Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana‘daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’nde sorumlu personel olarak görev almıştır.

Axiom Space şirketinin Axiom Mission 3 görevi dahilinde 19 Ocak 2024 tarihinde TSİ 00.49’da ABD‘nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi Kalkış Kompleksi 39‘da gerçekleşen fırlatma ile Türkiye’nin ilk astronotu olmuştur.

Uzay yolculuğu :

Uzay görevine katılacak Türk astronot 29 Nisan 2023 tarihinde cumhurbaşkanı tarafından TEKNOFEST‘te yapılan açıklama ile Alper Gezeravcı oldu. 2023 yılının son çeyreği için planlanan Axiom Space-3 misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda 14 gün geçirecektir. Kennedy Uzay Merkezi‘nden diğer üç uluslararası astronotla birlikte Crew Dragon kapsülü ile uçmuştur.

Gezeravcı‘nın Axiom Space-3 görevi kapsamında 17 Ocak 2024′ü 18 Ocak 2024‘e bağlayan gece TSİ 01.11’de Uzaya çıkması planlanmışken SpaceX tarafından yapılan açıklamada fırlatmanın TSİ 19 Ocak 2024 00.49’a ertelendiği belirtilmiştir.

Fırlatma 19 Ocak 2024 tarihinde (TSİ) 00.49’da ABD’nin Florida eyaletinde bulunan NASA’ya ait Kennedy Uzay Merkezi’nde başarıyla gerçekleşmiştir.[5]

Alper Gezeravcı‘nın uzaydaki ilk sözleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk‘e bir atıfla “İstikbal göklerdedir!” olmuştur.