TCDD BU İKTİDAR İLE BATIYOR

TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN YÜZ AKI CAN YAKMAYA DEVAM EDİYOR
TCDD YALNIZ CAN ALAN DEĞİL PARA DA YUTAN CANAVARA DÖNDÜ

Hizmet mahiyeti gereği 80 yılı küçük zararlarla atlatan TCDD bütçesi son 15 yılda AKP’li beceriksiz yönetimler elinde kara deliğe dönüştü. Hazine ve Maliye Bakanlığının 2018 yılına ilişkin Kamu İşletmeleri Raporuna göre 2017’de 2 milyar (eski parayla 2 katrilyon 558 trilyon) lira zarar açıklayan Devlet Demiryollarının zararı 2018’de % 27 artış göstererek 2 milyar 558 milyon lira oldu. 2018’de zarar rekoru kıran TCDD‘nin AKP dönemindeki geçmiş toplam bilanço zararı ise 20 milyar lirayı aştı.

Öte yandan dün, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TCDD konusunda yönetimi kadar Recep Bey hükümetini de ilgilendiren bir sorumsuzluğa dikkat çekti. Geçen yıl Ankara’da 9 kişinin göz göre göre katledildiği tren kazasına sebep olan elektronik sinyalizasyon eksikliğinin, Başkentray Projesi kapsamındaki Sincan-Kayaş hattı; Ankara-Eskişehir ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarının ara bloklarında bulunmadığını belirledi. Emir, 13 Aralık 2018 tarihinde Ankara-Konya seferini yapan YHT’nin Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonunda yol kontrolü yapan kılavuz tren ile çarpışması sonucu 3’ü makinist, 6’sı yolcu olmak üzere 9 kişinin öldüğü, 86 kişinin de yaralandığı facianın üzerinden yaklaşık bir yıl geçtiğine işaret etti. Söz konusu faciayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan raporda ihmaller zincirinin ortaya döküldüğünü hatırlatan Emir, kazanın birinci nedeninin hattın eksikleri olduğunu kaydetti. Recep Bey tarafından Nisan 2018 tarihinde açılan Başkentray Projesinin teknik şartnamesinde Ankara-Sincan hattında kullanılması gereken trafik yönetim sisteminin elektrikli sinyalizasyon sistemi olması gerektiğini kaydeden Emir, “Ne var ki Başkentray’ın sinyalizasyon sistemi bitmeden tren seferlerinin merkezden telefonla idare edilmek suretiyle alelacele başlatılmasının bedelini, kazada kaybettiğimiz canlarımız ödemiştir” diye konuştu.

Yaşanan faciaya rağmen hatalardan ders alınmadığını söyleyen Emir, Başkentray Projesi kapsamındaki Sincan-Kayaş banliyö hattında sinyalizasyon sisteminin bulunmadığını, aynı YHT faciasında olduğu gibi merkezden telsiz ve telefonla idare edildiğini dile getirdi. Emir, ayrıca Ankara-Eskişehir ve Ankara-İstanbul YHT hatlarında ise sadece giriş ve çıkışlarda sinyalizasyon sisteminin kullanıldığını, sinyalizasyon sisteminin ara bloklarda bulunmadığını, makas konumlarının sistemde görülmediğini vurguladı. Emir, “En büyük endişemiz, yurttaşlarımızın yine bir ihmaller zincirine kurban edilmesidir” görüşünü ifade etti. Facianın yargı boyutunun da tam bir skandal olduğunu dile getiren Emir, bilirkişi raporlarında aralarında TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın da bulunduğu 12 üst düzey yönetici kusurlu bulunmasına karşılık tutuklanmazken, makasçı, hareket memuru ve trafik kontrolörünün tutuklandığını dile getirdi. Faciayla ilgili davanın ilk duruşmasının 13 Ocak 2020’de görüleceğine işaret eden Emir, “Asli suçlu oldukları tespit edilen bu 12 üst düzey kişi neden tutuklanmamıştır, neden haklarından soruşturma açılmasına izin verilmemiştir? Bu kişilerin 13 Ocakta hâkim karşısına çıkmamalarının sebebi nedir” diye sordu.

Mehmet Yazar