SAVAŞIN GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEYEN YÜZÜ:
Savaşın görünür yanı Ukrayna – Rusya Savaşı.
Görünmeyen yanı Almanya – ABD Savaşı.
Bildiğiniz gibi Rusya Almanya arasında Kuzey Akımı 2 boru hattı inşası bitmiş. Hizmete alınması seviyesine gelmişti.
Bu boru hattının hizmete alınması demek Alman Sanayisinin ucuz enerji kaynağına, Rusya’nında bol ve güvenli maddi imkana kavuşması demekti. Yani Almanya ve Rusya açısından kazan – kazan durumu vardı.
Böyle bir gelişme Avrupa – Rusya arasında ticaret ve turizmin gelişme ortamını doğuracaktı. Her iki tarafında kazançlı olacağı bu pozisyon ABD’yi rahatsız etti.
Çünkü Avrupa – Rusya arasındaki güvenin tesis edilmesi, karşılıklı ticaret ve turizmin gelişmesi Avrupa’nın özellikle de ekonomisi çok yüksek oranda fazla veren Almanya’nın ABD’ye ihtiyacını azaltıyordu.
Bu gelişmeler ileri aşamada her iki ülkenin kendi paraları ile ticaret yapması ve doların rezerv para olma durumunu sarsacaktı. Ne yapıp edip Kuzey Akım 2 boru hattı engellenmeliydi.
Bunun için zavallı Ukrayna ABD tarafından kurban seçildi. Sanki Ukrayna NATO’ya alınacakmış gibi bir söylemle Rusya tahrik edildi. Putin bu tuzağa düştü.
Ukrayna’nın yanıp yıkılması ABD – İngiltere’nin umurunda değil. O şimdi zaferinin tadını çıkarıyor.
Bu savaş sonucu daha şimdiden kimler ne kazandı, kimler ne kaybetti.
1- Avrupa hiç olmadığı şekilde (İskandinavya dahil) ABD’ye yaklaştı. ABD yeniden Avrupa’nın koruyucusu rolüne soyundu. Koruma karşılığı haraç toplayan kabadayı gibi ortalıklarda dolanıyor. Herkese pahalı silahlarını pazarlama imkanı buldu.
2- ABD’nin Avrupa’daki esas rakibi ve gizli düşmanı Almanya ABD karşısında üçüncü yenilgisini aldı. Alman sanayii ucuz ve güvenli enerji kaynağından oldu.
3- Avrupa Ordusu hayali bir başka bahara kaldı. NATO daha uzun bir süre Avrupa’da varlığını devam ettirecek…
4- Bu operasyonla dolar rezerv para olma durumunu biraz daha sağlama aldı.
5- Her alanda yaptırımla karşı karşıya kalan Rus ekonomisi savaş öncesinden daha güçsüz bir hale geldi.
6- Rusya, aynı kültürden gelen komşusu bir devletin ve halkın çok uzun yıllar sürecek düşmanlığını kazandı.
7- Başlangıçta tamamen haklı pozisyonda olan Rusya, sınırlı bir tedip harekatı yerine istila harekatına girişmesi nedeniyle, kendi hinterlandı olan Kafkasya ve Orta Asya’da derin kuşkulara neden oldu.
8- Özellikle Putin’in bazı ulusların gerçekte olmadığı, Lenin sosyalizminin bir eseri olduğu biçimindeki yaklaşımı; Rusya’nın meşru savunma ötesinde Çarlık hevesleri ve yayılmacı bir politika izlediği kanısını verdi.
9- Hiç kuşkusuz en büyük kayıp ABD emperyalizminin kurban seçtiği Ukrayna’nındır. Ülke işgale uğramış, yanmış, yıkılmış, çoluk çocuk demeden insanlar öldürülmüş, kaynaklar yok edilmiştir.
10- Türkiye başlangıçta yaptığı hatalar nedeniyle zaman zaman bocalayan bir tutum içinde kaldı. Sonra savaşın dışında kalma ve Montrö Antlaşmasını uygulama kararını vererek hatayı kısmen telafi etti. Ancak enerji, ticaret ve turizm alanlarında oldukça önemli paya sahip iki ülkenin savaş halinde olması nedeniyle kayıp içindeyiz.
Kısaca daha şimdiden Almanya başta olmak üzere Avrupa, Rusya, Ukrayna ve Türkiye bu savaşta kaybedenler. ABD ve İngiltere kazananlar tarafında görünüyor.