AKP İKTİDARININ YARATTIĞI EKONOMİK KRİZ, ALTAY TANKIMIZI DA VURDU

Görüntünün olası içeriği: yazı

YENİ Türkiye Gerçekleri

Kriz ‘yerli tankı’ da vurdu: Üretimin yapılacağı fabrika inşaatı durdu

Türkiye ekonomisinde yaşanan kriz birçok sektörü derinden etkiledi. Başta inşaat olmak üzere pek çok sektörden peş peşe konkordato ve iflas ilanı haberleri geliyor. Konkordato ilan eden şirketler arasında devlet desteğiyle iş yapanlar dahi bulunuyor

Ekonomik krizin etkilediği sektörler arasında savunma sanayii de yer alıyor. Odatv’de yer alan habere göre Altay ana muharebe tankının güç grubu geliştirilmesini üstlenen BMC’nin, üretimi yapacağı Sakarya Karasu’daki fabrikasının inşaatı durdu. Haberde yer alan ifadelere göre önceki gün yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında imzalanması beklenen Altay’ın seri üretim sözleşmesi gündeme gelmedi.

AKP’nin eski MKYK üyesi Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC’ye devlet tarafından verilen büyük teşvik desteği, Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Şubat 2016’da alınan Bakanlar Kurulu kararıyla BMC’ye savunma sanayi kenti inşa etmek üzere Sakarya Karasu’da 2 bin 500 dönüm arazi tahsis edilmişti. Ancak söz konusu arazide dört fabrika inşa ederek savunma sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak üretimi yapma planları yarım kaldı.

Şirket yetkilileri, fabrika inşaatının durdurulmasıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınsa da iddiaları reddetmediği ifade edildi.

Aydınlık’ın Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan bir kaynağa dayandırdığı açıklamaya göre, “BMC, Altay tankının güç grubu geliştirmesini üstlenmeye devam edecek ancak yer değişikliği olacak” diyerek, şunları ekledi: “Büyük ihtimalle İzmir’deki fabrikada yapacaklar. Ancak sözleşmeye bağlı kalınacak ve takvimde herhangi bir aksama olmayacak.”

SSİK toplantısında gündeme gelmeyen seri üretim ihalesini de değerlendiren aynı kaynak, “Daha önceki SSİK toplantısında BMC ile seri üretim anlaşması imzalanmasına dair karar çıkmıştı. Şu anda BMC ile Savunma Sanayi Başkanlığı’nın bu sözleşmeyi imzalaması gerekiyor. Ancak henüz öngörülen bir tarih yok” dedi.

2017’nin Mart ayında yayınlanan, Türkiye savunma sanayisinin geliştirilmesine yönelik Stratejik Plan’a göre 2020-2021 döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine 35 Altay tankı girmesi gerekiyor. 2020’de seri üretimine geçilmesi planlanan tankın kapsamlı teslimatlarına ise 2022’de başlanması öngörülüyor.