‘İNGİLİZLER ISTANBUL’U NEDEN BOŞALTTI’ DİYORLAR

 

Polemik konusu edilen önemli bir tarihi vakanın gerçeklerle ifadesi :

Kurtuluş Savaşı; İngilizler Neden Gittiler, İstanbul’ u neden boşalttılar.?

Peki, ama 1923’e kadar İstanbul’u ve Boğazları işgal altında tutan İngilizler, 1923’te neden çekilip gittiler? gibi sorular..

Çünkü:

1- Atatürk, İngilizlerin çok güvenip savaş alanına sürdüğü ve her bakımdan destekledikleri Yunan ordusunu Sakarya’da, Büyük Taarruz’da yenip, denize döktü.

2- İngilizlerin işgalci müttefikleri Fransa ve İtalya çekilmek zorunda kalınca, İngilizler, müttefiklerinden yoksun kaldılar.

3- İngilizler, sömürgelerinden istedikleri yardımı alamadılar.

4- Sovyet Rusya ve Hindistan Müslümanları Atatürk‘ün ve Ankara‘nın yanında olduklarını açıkladılar.

5- Büyük Zaferi kazanmış “muzaffer” Türk orduları, 1922 sonlarında iki yönden Istanbul’daki İngilizleri kuşattı. Türk ve İngiliz orduları Çanakkale’de burun buruna geldiler. Ancak İngilizler savaşı göze alamadılar. (Bkz. David Walder, Çanakkale Olayı)

6- İrlanda’da, Mısır’da, Hindistan’da ve Afganistan’da İngiliz karşıtı bağımsızlık hareketleri daha da yükseldi.

7- İngiliz kamuoyu Türklerle savaş istemiyordu. Milli Mücadele’de Yunan’ı destekleyen İngiliz Hükûmeti iktidardan düştü.

8- İngilizler, Musul‘u bırakmamak için bütün güçlerini o bölgeye yığdılar. Öncelikleri Musul’du.

9- Lozan Antlaşması’na göre İngilizler İstanbul’u boşaltmak zorundaydılar. Bu koşullarda İngilizlerin İstanbul’u boşaltıp “geldikleri gibi gitmekten” başka

Bir 10 kişi görseli olabilir

çareleri yoktu. Onlar da öyle yaptılar.

Sözü hiç eğip bükmenin anlamı yok! Milli Mücadele’de Atatürk’ün önderliğinde Türk Milleti, emperyalizmi; üstelik emperyalizmin yerli ve yabancı işbirlikçilerini, hepsini birden yenmeyi başardı.

Kaynak: Sinan Meydan

……..  Röportajından;

Gazeteci: İngiltere, İstanbul’u terk etmeye hazır görünüyor. Artık böyle bir ulusal sorununuz olmayacak?

Kemal Paşa: Mesele İngiltere’nin İstanbul’u terk etmeye hazır olması değil; İstanbul’u terk etmeye zorlanmış olmasıdır. (Eylül 1922’deki bir demecinden)”

Ertürk Özel-