GÜNSELİ BAŞAR KİMDİR?

TARİHTE BUGÜN
Günseli Başar 20 Ağustos 1952 tarihinde İtalya’nın Napoli şehrinde düzenlenen Avrupa Güzellik yarışmasında da birinci oldu.
Ablasıyla birlikte Napoli’ye gittiğinde henüz 19 yaşında iken, 19 yarışmacı arasından birinci seçilmiştir.
Avrupa birinciliği Türkiye’nin Avrupa Güzellik Yarışmalarında kazanılmış ilk birinciliği olarak tarihe geçti.

Avrupa Güzellik Yarışmasında birinci olup Türkiye’ye döndüğünde İstanbul’dan Ankara’ya, Ankara’dan İzmir’e özel bir trenle gezdirilmiş. Gittiği yerlerde gerçek bir kraliçe gibi ilgi görüp ağırlanmış.

Günseli Başar, 22 Ocak 1932 tarihinde subay olan babasının görevi nedeniyle bulundukları Diyarbakır‘da doğmuştur. Babasının görevi nedeniyle nüfus kayıtlarına Erzurum‘da geçer. Anne tarafı Rumelili, baba tarafı Gürcü’dür…

17 Mart 1958 tarihinde İzmir Belediye Başkanı Faruk Tunca ile evlendi ve Tunca Ailesi’nin İzmir Birinci Kordon’da bulunan ‘Sakız’ tipi yalısına yerleşti. 1960 yılında Aslı Tunca adında bir kızı dünyaya geldi. 1964 yılında boşandı.

Film teklifleri, sahne teklifleri alır, ama o işler ona göre değildir. Sonra gazetelerden teklifler gelir, Cemiyet Haberleri yazması için… İstemez… Daha sonra Hürriyet gazetesinin sahibi Erol Simavi‘nin teklifini, kızı Aslı’yı yurt dışında okutma karşılığında kabul eder. Hürriyet gazetesinde 1 sene kadar çalışır. Köşesinin adı “Günseli Oradaydı” olur…

Gazeteci Günseli, köy düğünlerine de katılır, politik bir yemekte de bulunur. 1978 yılında bir işe giderken geçirdiği trafik kazası iş hayatını bırakmasını gerektirir. Yüzünde 33 dikiş, kafatasında çatlak vardır. Kolu kopmuştur, defalarca ameliyat olur..

1995 yılından beri Bodrum’da yaşayan Günseli Başar, ömrünün son yıllarında Alzheimer hastalığına yakalanınca son iki yılında İstanbul‘da yaşayan kızı Aslı Tunca’nın evine getirildi.

Günseli Başar, 20 Nisan 2013 tarihinde İstanbul‘da 81 yaşında ölmüştür. Ölmeden önce yerini ayırttığı Bodrum Turgut Reis Akçaalan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Saygıyla anıyoruz.