TÜRKLERİN FÜLÜRYE’Sİ, 1917 RUS GÖÇMENLERİN FLORYA’SI OLDU

Rusların, 1917 devriminden memnun olmayıp Osmanlı‘ya sığınanları, ülkemizde birçok değişikliklere sebep oldu.

Türklerde “mesire” anlayışı değişti. Rusların ilgi gösterdiği adalara, Türkler de gitmeye başladı.

Ruslar, cıs cıbıl denize girince Türkler de PLAJ ile tanıştılar, denize girdiler. Ama deniz kıyafetleri, Ruslara göre biraz daha kapalı idi. Osmanlı yöneticileri, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan işgali altında, plajlardaki kıyafetlere karışmaya vakit bulamadı.

Ruslar nedense Istanbul‘daki FÜLÜRYE kuşlarının çokluğu nedeniyle, Türk halkının sıklıkla gidip fülüryelerin cıvıltılarını dinlemeye gittikleri mesire yerini çok sevip, orayı mesken tuttular.

Türk halkının fülürye kuşlarının çokluğu nedeniyle “FÜLÜRYE MESİRE YERİ” dedikleri yerin adını Ruslar, Fülürye diyemedikleri için FLORYA olarak isimlendirdiler, ve öyle de kaldı.

FÜLÜRYE‘ye Plaj modasını getiren Ruslar, Türk gençlerinin de aynı semtte denize yönelmesine neden oldu. Zira orada yarı çıplak RUS dilberleri denize giriyorlardı. Halk tarihi çınarlarıyla, menba sularıyla ünlü Fülürye‘yi fülürye kuşunun cıvıltılarını dinlemek için giderken, bu kez kızgın kumlar üzerinde yatan Rus dilberleriyle, önce göz banyosu, ardından üzerinde ne varsa kendilerinin suya atarak deniz banyosu yaptılar.

Bu arada halk, Rusların FLORYA söylemine alışıp, kendileri de FLORYA adını kullanmaya başladılar.

İşgalcilerin ailelerinin Istanbul’a bir diğer yeniliği de modern barlar idi. Osmanlı Türk gençlerinin geceleri severek toplandıkları meyhanelerde yudumlanan yabancılar, kendi memleketlerindeki modern BAR sistemini Istanbul’a getirince, Meyhane sahiplerinin çoğu da modernleşerek kendi barlarını kurunca, BAR sistemi yerleşmiş oldu.

Romen, Rus, Fransız, Danimarkalı dansçılar, Japon cambazlar, bu barlarda oluşan Kafe-Konserlerde bir araya geliyorlardı.

Beyoğlu eğlence yerleri, Rusların eline geçti. Lokanta, Kumarhane, bar, kabare Beyaz Rusların elindeydi. Genelde Rus patronlar, Rus Yahudisi idiler. Eğlence yerlerinde hizmet eden garsonlar kibar Rus kadınları olunca, cebi para gören Osmanlı delikanlıları da buralara dadanmaya başladılar.

General rütbesinde olan subaylar dahil, kaçak ruslar buldukları her işte çalışıyorlardı. Rus kadınlarını pazarlayan Ruslar vardı.

Kısacası, Fülürye‘yi Florya yapan Ruslar, Istanbul‘da yaşamı böyle değiştirmişti.