TÜRKLER ERMENİLER ve PROF MACCARTHY

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen “Önyargı, Aldatma ve Ermeni Sorunu” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan İrlanda asıllı Amerikalı Profesör Justin McCarthy, burada yaptığı konuşmasında, “Ermeniler, kendileriyle aynı fikirde olmayan herkesin Şeytan” olduğunu düşünüyor. Bu çok aptalca dedi.

İngiltere’nin saygın eğitim kurumlarından London School of Economics (LSE) binasında düzenlenen LSE Çağdaş Türk Araştırmaları Kürsüsü Başkanı İktisat tarihçisi Profesör Şevket Pamuk’un oturum başkanlığını yaptığı “Önyargı, Aldatma ve Ermeni Sorunu” konulu konferansa, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Azerbaycan’ın Londra Büyükelçisi Fahraddin Gurbanov, Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok, KKTC Londra Temsilcisi Kemal Köprülü, Büyükelçilik Müsteşarı Kerem Kıratlı, ünlü İngiliz tarihçi Anrew MANGO, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Şener Sağlam, Başkan Yardımcısı Servet Hassan ve Av Kadir Kurtuluş’un yanı sıra çok sayıda Türk ve Ermeni vatandaşları katıldı.
LSE Çağdaş Türk Araştırmaları Kürsüsü Başkanı İktisat tarihçisi Profesör Şevket Pamuk, açılış konuşmasının ardından sözü nüfus, harita, ve tarih araştırmaları dalında uzman bir bilim adamı olan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Louisville Üniversitesi’nde görevli Profesör Justin McCarthy’ye bıraktı.
Profesör McCarthy, bilimsel verilere dayanan sinevizyon gösterisiyle desteklediği sunumunda, arşiv araştırmalarından elde ettiği bulguları ortaya koyarak, 1800’lerin sonunda Anadolu coğrafyasında yaşanan olaylara ilişkin Ermeni iddialarını çürüttü.
Aralarında çok sayıda Ermeni dinleyicinin de bulunduğu yaklaşık 350 kişiye seslenen McCarthy, yaklaşık iki saat süren sunumunda, Ermeni iddialarının temel kurgusundaki mantık hatalarını teker teker ortaya koyarak, çarpıtılan tarihi gerçekleri ve tahrif edilmiş istatistikleri dinleyenlerle paylaştı.

İşte Amerikalı Profesör Justin McCarthy’in Ermenileri kızdıran sözleri:
ERMENİ İDDİLARI ASPARAGAS HABERLERDEN OLUŞUYOR
Profesör McCarthy, Amerika’ya ulaştırılan haberlerin genelde İngiltere üzerinden geldiğini ve bu makalelerin genelde Ermeni basını için düzenlenen toplantıların notları olduğunu söyledi.
Toplantı notlarının Türklerin barbarlıkları ve soykırım yaptıklarıyla ilgili olduğunu belirten McCarthy, Fakat kimse ne olduğunu ve nasıl olduğunu anlatmıyordu. Populistçe oldu diyorlardı. Amerika’ya giden raporlar, misyonerlerin ve Ermenilerin yazdıkları haberlerin karışımıdır. Ancak haberleri geliş yönü kesinlikle önyargıya açıktı. Amerikan ve İngiliz medyası, Osmanlı’nın algılanmasında önyargıya neden olacak bir çok fotoğraf ve resimlerle Osmanlı’yı olmadığı gibi gösterdiler. Bu da halkta önyargıya neden oldu. Kasımpaşayı bir Paşa, Suriye’yi Kayseri zanneden, Osmanlı ordusunun Budist olduğunu söyleyen haberci, Ermeni sorunuyla ilgili Amerika’yı bilgilendiren ve bu belgeleri gönderen kişiydi. Onun güvenilirliğine inanmak çok komik olurdu’ dedi.

İNGİLİZ VE AMERİKALILAR TRAJİKOMİK YÖNTEMLERLE ÇALIŞMIŞLAR
Pofesör McCarthy, İngiltere üzerinden Amerika’ya bilgi sızdıran kişilerin, olayları yerinde görmemiş kişiler olduklarını, Türk Kürt ve Osmanlı’dan kimselerle konuşmadan, yaşananları sadece uzaktan ve bazı art niyetli Ermeniler’den dinleyerek yazmış ve önyargılarla dolu haberleri Amerika ve İngiltere’ye servis ettiklerini vurguladı. McCarthy, “Bunların objektif olduğuna inanmak çok zor. Avrupalı ve özellikle İngiliz araştırma komisyonları aynı trajikomik yöntemlerle çalışmış. Sonuç önyargı ve subjektiflik dolu, doğruluğu çok şüpheli haberler. Fotoğraflarda Ermeni bebeklerini öldüren sevinçli Türkler ve Türkler çirkin ve hayvan gibi gösterilmiş. Bu resimlerin birinde Abdulhamit maymuna benzetilmiş. Tamamen itici ve önyargı oluşturacak fotoğraflar. İşte bu dünyaya gösterilen Türk profili bunlar. Yani misyonelerin kitaplarındaki Amerika’da 15 bin adet satan kitabları, bu tarzda önyargı oluşturucu not ve resimlerle doluydu. Sonuç olarak Daily News, London Times ve Amerika’ya ulaştırılan raporlar gerçeği yansıtmıyordu. Bütün bunları hayal gücüyle oluşturulduğunu sanıyorum’ diye ifade etti.

BAZI ÖFKELİ ERMENİLER, AMERİKALI PROFESÖR’E VE TÜRK DİNLEYİCİLERE HAKARET ETTİ
Profesör McCarthy’nin verdiği tarihsel somut örnekler karşısında sinirlenerek herhangi bir eleştiri yöneltemeyen ve bu tip bir etkinliğe hazırlıksız geldikleri gözlemlenen Ermeni dinleyiciler ise, zaman zaman seslerini de yükselterek gerek Profesör McCarthy’ye, gerekse Türk dinleyicilere hakarete varan tepki gösterdiler. Bu provokasyona kapılmayan İngiltere’deki Türk toplumu mensupları ise sağduyulu ve soğukkanlı bir yaklaşım sergilediler.

PROFESÖR MCCARTHY: ERMENİ TEZİ İFLAS ETMİŞTİR
Konuşmasının sonunda DHA muhabirine özel açıklamalarda bulunan Profesör McCarthy, Ermeneniler “kendileriyle aynı fikirde olmayan herkesin Şeytan” olduğuna inanıyor. Şeytana herzaman kötü şeyler söylemek mümkün…
Ermeni tezinin ne kadar iflas etmiş olduğunu ve Ermenilerin iyi bir tartışma yapamadıklarını gördük. Tek yaptıkları “Sen Şeytanın tekisin” diye bağırmak. Bu çok aptalca. Bu konuda daha çok çalışmalılar ve daha çok kitap yazmalılar. Aslında bir kaç Ermeni araştırmacı bu konuda çalışmalar yürütüyor. Ama onlar bu kişiler değil’ dedi.

BÜYÜKELÇİ ÇEVİKÖZ: ERMENİ TEZİNİN UYDURMA VE YANLIŞ OLDUĞU BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz de Profesör Justin McCarthy’ye teşekkür ederek başladığı konuşmasını, tarihle ilgili önemli bir konuda oldukça derin bir tecrübesi olan ve uzmanlığı tüm dünya tarafından bilinen Profesör Justin McCarthy’nın sunuşu, fevkalade olumlu oldu. Profesör McCarthy, şimdiye kadar üzerine inşa edilen tezlerin, dayanaklarının fevkalade yanlış ve tamamen uydurma olduğunu kanıtlayan bilimsel bir sunuş yaptı. Bu nedenle, Profesör McCarthy’nin sunuşu, burada yaşayan Türk toplumu tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Dinleyiciler arasında bulunan Ermeni katılımcıların, Profesör McCarthy’ye sorabilecek soruları dahi yoktu. Bu açıdan oldukça ilginç bir gece ve çok güzel bir sunuş oldu” sözleriyle noktaladı.

İTDF, AMACIMIZ TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNE KATKIDA BULUNMAK
İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF) Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, konferansın amacı hakkında şöyle denildi:
Federasyonumuz her yıl Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir’in Amerikan uyruklu bir Ermeni tarafından şehit edildiği 27 Ocak 1973 tarihi yıldönümü civarında bir anma konferansı düzenliyor. Türk diplomatlara karşı ilk saldırı olarak nitelenen bu olay, ileride başta ASALA olmak üzere çeşitli Ermeni terörist örgütünün gerçekleştireceği bir cinayetler zincirinin ilk halkası olmuştur. 1973 ile 1985 tarihleri arasında Ermeni terör örgütleri tarafından hedef seçilerek 21 ülkede gerçekleşen 110 silahlı saldırıda 34 diplomatımız ile 8 yakını ve 4 yabancı hayatını kaybetmiş, 15 Türk ve 66 yabancı uyruklu kişi yaralanmıştır. Bu yıl beşincisini düzenleyeceğimiz konferansta geçmiş yıllarda olduğu gibi, Ermeni sorunu konusunda anılan terörist grupları destekleyen kesimlerin yıllardan bu yana yürüttüğü olumsuz propaganda dışında pek fazla bilgi sahibi olmayan Batı dünyasına tarihi gerçekleri sunmaya çalışacağız. Amacımız bir daha aynı acıları yaşamamak için geçmişten ders almak suretiyle Türk- Ermeni ilişkilerine olumlu katkıda bulunmaktır. 1915 dönemi hem Ermeni hem de Türk toplumunun büyük acılar çektiği bir dönemdir.

PROFESÖR JUSTİN MCCARTHY KİMDİR?
Nüfus, harita, ve tarih araştırmaları dalında dünyanın en uzman bir bilim adamı olan Profesör Justin McCarthy, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Louisville Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyor.
Balkan Yarımadası ve Yakın Doğu halklarıyla ilgili pek çok incelemesi ve yayınları bulunan McCarthy, Osmanlı İmparatorluğu hakkında ayrıntılı demografik çalışmalarda bulundu ve 2005 yılında TBMM’nde Ermeni sorunu üzerine tarihi bir konuşma yaptı.
Ölüm ve Sürgün, Osmanlı Müslümanlarının Etnik Temizliği, Osmanlı Halkları Nüfusu ve İmparatorluğun Sonu, Van’da Ermeni İsyanı, Müslümanlar ve Azınlıklar, konulu kitaplarında Ermeni sorunu konusunu geniş çaplı olarak inceliyor.