Osmanlı Arşiv Kayıtlarında Gürcüstan ve Gürcüler Kitabı Çıktı. “Gürcüstan Dostluk Derneği tarih serisi II” olarak basılan bu eser yüzyıllardır beraber süren Türk-Gürcü ortak tarihi ile ilgili olarak, Osmanlı arşivlerinden istifade edilerek hazırlanmış olup, Türk-Gürcü münasebetlerindeki tarihi dostlukların ve birlikteliklerin derinliklerine inilmesini amaçlamıştır.
Kitapta yer alan belgeler Osmanlı arşivinde Gürcüstan ve Gürcülerle ilgili mevcut yirmibin’den fazla belge arasından örnekleme usulü ile tespit edilmiş ve temalarına göre başlıklandırılarak kronolojik olarak bir araya getirilmiştir.
Mümin Yıldıztaş tarafından kaleme alınan eserin editörlüğünü Murat Kasap yaptı.
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları başkanlığının katkılarıyla basılan Osmanlı Arşiv Kayıtlarında Gürcüstan ve Gürcüler kitabının tanıtımı ve sergisi 26 Mayıs 2012 tarihinde Tiflis Sanat Evi’nde geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Programa Gürcüstan’ın önde gelen tarihçilerinden ve Türkologlarından Tsitsana Abuladze, Şuşana Putkaradze ve Tariel Putkaradze gibi profesörlerle birlikte Gürcüstan ilim, siyaset ve akademi çevresinden isimler katıldı. Tanıtım programına ayrıca Gürcüstan Bağımsızlık Günleri dolayısıyla Türkiye’den gelen çok sayıda misafir de katıldı. Kitabın tanıtımı ve sergisi, Gürcüstan Dostluk Derneği, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Tiflis Sanat Evi ve Batum Türkiye Dostluk Derneği tarafından düzenlendi.