KAHRAMAN ALBAYIN ADI SİLİNDİ, PARAYI BASANIN ADI OKULA VERİLDİ.

Kurtuluş Savaşı’mızın unutulmaz kahramanlarından Albay Reşat ÇİĞİLTEPE‘nin adını taşıyan, Ankara-Mamak‘taki ÇİĞİLTEPE Ortaokulu‘nun adı değiştirildi.

Okula, Milli Eğitim Vakfı’na bağışta bulunan Turhan Polat’ın ismi verilmiştir. Böylece İstiklalimiz için canını veren aziz bir kahramanın ismi para karşılığı silinmiştir.

Unutanlar için Reşat ÇİĞİLTEPE‘nin kim olduğunu hatırlatalım…

Albay Reşat Çiğiltepe, 1879’da İstanbul’da doğdu. 1893 yılında girdiği Harp Okulu’nu 1896’da bitirdi.

Önce Balkan Savaşları’na katıldı. Yanya Savunması’nda yaralandı, Çanakkale Cephesi’nde gösterdiği olağanüstü kahramanlığı sonucunda 17. Alay Komutanlığı görevine getirildi.

Doğu Cephesi’nde Muş’u Ruslardan kurtaran kahraman askerlerimizden biriydi. Kurtuluş Savaşı’nda 21. Tümen Komutanlığı’na atandı. Yarbay rütbesi ile I., II. İnönü ve Sakarya muharebelerine katıldı, cephenin en önünde düşmanla vuruştu. 1.Mart 1922  tarihinde Miralay rütbesine terfi etti ve 57. Tümen Komutanlığı görevine atandı.

Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından, Büyük Taarruz’da Sincanlı Ovası’ndan Dumlupınar’a kadar tüm yolların önündeki en stratejik engel olan Çiğiltepe’yi düşmandan temizlemesi emredildi.

Çiğiltepe’ye dönüp şöyle dedi: “Hey mübarek dağ, bak bakalım bana! Gelecek nesiller senin kıymetini bilir ve burada bugün olanları, sebil olan şu canları umarım hatırlarlar. Başarırsak, bunca kana ve cana mal olan bu tepenin değerini umarım anlayabilirler.”

Albay ÇİĞİLTEPE, Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya verdiği Çiğiltepe’yi yarım saat içerisinde düşmandan temizleme sözünü yerine getiremedi.

“Muvaffakiyetsizlik beni hayatımdan bizar etti.” diyerek intihar etti.

45 dakika sonra askerleri aziz naaşını taşıyarak Çiğiltepe’yi düşmandan temizledi.

Vefat haberini alan Gazi Mustafa Kemal, gözyaşları içinde onun büyük bir vatansever olduğunu söylüyordu. Soyadı kanunu çıkartılınca Atatürk, hiç unutmadığı şehit albaya Çiğiltepe soyadını verdi.

Para karşılığı okulun isminden çıkartılan, vatanseverliğin sembolü “ÇİĞİLTEPE” soyadı böyle kazanılmıştı.

Prof. Dr. Ümit Özdağ

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta, gökyüzü, bulut ve açık hava