GENERAL GİAP KİMDİR?

Vietnam Savaşı’nın, Ho Şi MİNH’den sonraki ikinci lideri, Fransızların ve Amerikalıların korkulu rüyası General Vo Nguyen GİAP 100 yaşına girdi.

25 Ağustos 1911 yılında doğan GİAP, 15 yaşından itibaren ulusal mücadeleye katıldı.
Fransızların işgalindeyken yakalanıp sürgüne gönderildiğinde; dünyanın en medeni ülkesi olduklarını iddia eden Fransız subayları sügündeki GİAP’ın annesi, babası, kızkardeşi ve diğer yakınlarını da tutuklayıp ağır işkencelerden sonra kurşuna dizerek, “bakın, bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesi gibi safsatalara kalkışanların sonu budur” diye, duvarlara ilanlar yapıştırmışlar, GİAP’ın kızını ise hapisaneden sonra yok etmişler.

Ancak sürgünden kurtulan General GİAP’ın emrindeki birlikler, Dien Bien Fu savaşında Fransızları ebedi bir yenilgiye uğratıp, ülkeden kaçmalarını sağladı.

Fransızların yenilgisinden sonra “ben onları hizaya getiririm” diyen ABD Vietnam’ı işgal etmiş, 1960/75 yılları arasında süren 15 yıllık bir savaştan sonra, Ho Şi Minh harekatıyla ABD de boyunun ölçüsünü almış, General GİAP’a boyun eğen ABD de ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır.

Kominist Partisi Politbüro üyeliği, İçişleri ve Savunma Bakanlıkları yapan General GİAP, 100 yaşında dünya çapında efsaneleşmiş bir kahraman olarak tarihte yerini almıştır.
General GİAP, 05 Ekim 2013 tarihinde öldü.