DİYANETİN ZEKASI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çocuklara ücretsiz olarak dağıtılan “Peygamber ve Gençlik” kitabında eğitimle dindarlık arasında ters yönlü bir ilişki olduğundan söz edilerek “Yüksek tahsil yapmanın genel anlamda dindarlık üzerinde olumsuz etki yaptığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verilmesinin ardından bugün de küçük yaşlardaki çocuklara zekâ geliştirici oyuncaklar verilmemesi gerektiği yönünde açıklama yapıldı.

Konuyla ilgili olarak görüşlerini açıklayan Diyanet yetkilisi “Çocuklara sorgulamayı öğrettiğiniz zaman ne yazık ki pek çoğu, üstüne vazife olmayan konulara giriyorlar. Yani siz ne kadar şunu sorgula, bunu sorgulama deseniz de bir arkanıza dönüyorsunuz ki çocuk sizin söylediğinizden başka bir konuya atlamış. Şu anda tanık olduğumuz çok ciddi bir başka sorun daha var. Küçük yaştaki çocukların ileri derecede zekâ problemi var. Maalesef ileri zekâlı bir nesil geliyor. Araştırdığımızda bazı ailelerin çocuklarının zekâsı gelişsin diye düşünerek çeşitli oyunlar, oyuncaklar ile çocukların zekâlarını yapay olarak ilerlettiklerini fark ettik. Yani doğal olarak bıraksanız çocuk orta zekâlı olacak belki ama eğitimdi, sanattı, oyundu, oyuncaktı derken bakıyorsunuz karşımıza sivri zekâlı bir velet çıkıp sorular sormaya başlıyor.

Çocuk ileri zekâlı olacak da ne olacak? Hadi diyelim süper zekâlı çocuk yaptık, seni didikleyip duracak. ‘O ne?’, ‘Bu ne?’ soracak. Yaptığını beğenmeyecek, her şeyi eleştirecek. İbadetine kusur bulacak, kitabınla ilgili yerli yersiz konuşacak. Tabii dayak yiyecek. Bakın bunlar yüzünden çok yakında evde huzur, camide cemaat kalmayacak. Anne babalarımıza sesleniyorum, çocuklarınıza lütfen zekâ geliştirmeyen oyuncaklar verin” dedi.

Açıklamalarını sürdüren yetkili “Yani eğitime ayrılan bütçeye bakın neredeyse Diyanet kadar bütçesi var okulların. Boşa giden bir para. Bakın bu eğitim işinin mantığı nedir? Çocuklar buraları bitirecek, mühendis olacak, telefon yapacak, değil mi? Zaten telefon var piyasada. Saçmalığa bakar mısınız? Araba yapılacaksa zaten süper yabancı arabalar var, fasulye yetiştirilecekse Çin’de daha ucuzu var. Yani eğitime para harcayacağımıza arabaydı, telefondu, bunları yabancılardan almak daha mantıklı değil mi? Hem de dinimiz bize kalır” dedi…