BÜTÜN YOLLAR ROMA’YA ÇIKAR

“BÜTÜN YOLLAR ROMA’YA Çıkar” çok bilinen sözdür.

Zannedilir ki İtalya‘nın başkenti Roma için söylenmiştir.
Ama kastedilen Roma, “Nouva“, yani “Yeni Roma“, yani “Konstantinople“, yani “İstanbul“dur.
Hikayesi ise şöyledir:

Bizans İmparatoru Büyük Konstantin (272- 337), sadece beş bin kişinin yaşadığı Byzantium‘u, Roma İmparatorluğu’nun başkenti yapmak ve yeni bir şehir yaratmak için 324 yılında kolları sıvar ve yedi tepeli şehri 14 bölgeye ayırarak işe koyulur.
Büyük bir saray (İmparatorluk Sarayı), Senato Sarayı, Aya İrini Kilisesi, Kutsal Havariler Kilisesi (bugün yerinde Fatih Camisi vardır), Ayasofya (başlar ama bitiremez), 33 bin kişilik bir Hipodrom, su kemeri, kendi adını taşıyan heykellerle süslü bir meydan (Çemberlitaş), annesi Augusteum adına bir meydan inşa edilir ve şehir ülkenin her tarafından getirilen antik sanat eserleri ile süslenir.
Şehrin korunması için eski surlar yıkılır ve yerlerine bugün hiçbir izi kalmayan Konstantin Surları inşa edilir.
Ayrıca Ayasofya‘nın önünden başlayarak “Mese” adıyla büyük bir bulvar (bugünkü Divanyolu ve Ordu Caddesi) açılır.

11 Mayıs 330 Pazartesi günü geldiğinde yapılan büyük bir törenle Byzantium, Roma İmparatorluğu’nun Başkenti olur ve şehre senatonun da kararıyla NuovaRoma (YeniRoma) adı verilir.

İki yıl kadar geriye döndüğümüzde, yani inşaatın devam ettiği sırada bir gün baş mimar Leontius, İmparator Konstantin’e şöyle der:
– Majeste! İmparatorluk ailesi yakınlarının, senatörlerin ve devlet ileri gelenlerinin oturması için Kutsal Havariler Kilisesi’nin olduğu bölgeyi ayırdık. Halk için ayrılan bölge ise küçük limanla büyük liman arası. Gerek küçük liman ve gerekse büyük limanın etrafı ticaret erbabına ve denizcilere ayrılmıştır.

Daha sonraki yıllarda yerleşim kendi mecrası içinde devam edecektir. Ancak bir noktaya daha işaret etmem gerekecektir. Bizim kanımıza göre Byzantium dünyanın merkezi haline getirilmelidir. Bunun için önce, halen Kudüs‘te muhafaza edilen ve Hz.İsa tarafından dokunulduğu için kutsal sayılan “Milion” isimli bir taş vardır. Bu taşın getirilip yıkıntı halinde bulunan tapınağın (O sırada henüz Ayasofya yoktur) karşısına yerleştirilmesi uygun olur. Taşın olduğu yer dünyada (0/ Sıfır) noktası sayılmalı ve bütün mesafeler bu noktadan itibaren ölçülmelidir. Eğer bu gerçekleşirse, taşın hemen yanına bir büro inşa edilecektir. Bu büronun görevi, başvuranlara o noktadan itibaren uzaklığı ve yolları gösteren haritalar satmak olacaktır. Bir örnek vermem gerekirse, Byzantium‘dan Antakya‘ya gidecek yolcular ve kervanlar buradan gelip harita satın alacaklar ve Antakya’ya kadar nasıl, hangi yolu takip ederek kaç günde gideceklerini bileceklerdir. Ayrıca yollar üzerinde konaklama yerleri de işaret edilecektir. Böylece Byzantium dünyanın merkezi haline gelecektir

Gerçekten de aynen öyle olur.
Milion taşı Kudüs’ten getirilir. 
Ayasofya’nın karşısına yerleştirilir. 
1453 yılına kadar o taşın bulunduğu yer artık dünyada (0/Sıfır) noktasıdır.

Onun için, “Bütün Yollar Roma’ya çıkar” sözü, Nouva Roma (Yeni Roma), yani Konstantinople, yani İstanbul için söylenmiştir.

Başka bir ülkede olsa, ışıklarla aydınlatılan, özel önem verilen bir müthiş turizm cazibesi ve para basma makinesi haline getirilecek olan “Milion Taşı“, Ayasofya‘nın karşısında Yere Batan Sarayının yanında, Tramvay yolunun Sultanahmete dönen köşe başında pek de fark edilmeden, 1683 yıldan beri durmaktadır.
Üstelik ismi yanlış yazılan tabelasıyla…

Görüntünün olası içeriği: ayakta duran insanlar ve açık havaGörüntünün olası içeriği: ağaç, bitki ve açık hava

Nedime Uğraş  İSTANBUL…Ey bin kocadan artakalan, Yine de bakire olan dul!