TÜRK BİLİM İNSANI PROF DR IOANNA KUÇURADİ KİMDİR?

Türk Milletinin medarı iftiharı, Türk Bilim Kadını,

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı.

Özellikle insan hakları, insan felsefesi, etik gibi alanlara önem verip bu konularda çalışma yapmaktadır.
4 Ekim 1936da, İstanbulda, Rum kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

1954‘te Zapyon Kız Lisesini, 1959da İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdi.

1965te doktora derecesini aldı.

1965-1968 arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi‘nde görev yaptı.

1970te Doçent, 1978′de de Profesör oldu.

Bostonda yapılan bir toplantı sonucu Dünya Felsefe Federasyonları Başkanlığı‘na seçildi. Bu göreve seçilen ilk Türk ve ilk kadındır. 2001 yılında Dünya Felsefe Kongresi’nin Türkiye’de yapılmasını sağladı.

19İOANNA KUÇURADİ RESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu69da Hacettepe Üniversitesi Felsefe bölümünü kurdu ve 2003 yılında emekli oluncaya dek bölümün başkanlığını yaptı. 1997‘den beri aynı üniversitenin İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin müdürü ve bu merkezin bünyesinde kurulan UNESCO kürsüsünün sahibidir. Ayrıca Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

İoanna Kuçuradi, İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun olduktan sonra bir süre bu üniversitede asistanlık yapmıştır. Doktora derecesinden sonra birkaç yıl Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde felsefe ve Latince dersleri vermiştir. İnsan felsefesi üzerine yaptığı çalışmalarıyla profesör olan İoanna Kuçuradi, değerler felsefesi alanında çalışmalarına hâlen devam etmektedir.İOANNA KUÇURADİ RESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu

Özgürlük problemini etik açıdan ele almış ve ona varoluşçu felsefe akımı ekseninde yanıtlar aramıştır. İoanna Kuçuradi, varoluşun özden önce geldiğini ve insanın bu öze eklediği özgürlüğün ise sonradan oluştuğunu ileri sürer. Her insana açık olan özgürlüğe ulaşma durumunu sadece bazı insanların gerçekleştirebileceğini savunur. Özgürlüğün insana ait bir özellik olduğunu düşünen Sartre’ı eleştirir ve özgürlüğü varoluşun olanağı olarak ele alır. Her insanın değerle hareket etmediğini belirterek yaşamlarında da bunu gösteremediklerini ifade eder. 
İoanna Kuçuradi, hayatta aktif olan bir filozoftur. 1980 yılına kadar kurucuları arasında bulunduğu Türkiye Felsefe Kurumunda Genelsekreterlik ve devamında başkanlık görevlerinde bulunmuştur. Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonunun yönetim kurulunda görev alan İoanna Kuçuradi, daha sonra Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonunda başkanlık görevine getirilmiştir. Federasyonun ilk kadın başkanıdır.
İoanna Kuçuradi, felsefeyle ilgili kurumsal çalışmalarına hâlen Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı olarak devam etmektedir.

İoanna Kuçuradi, aralarında Goethe Madalyası da olan birçok ödüle sahiptir. Çok sayıdaki akademik çalışmalarının yanı sıra: Max Scheler ve Nietzsche’de Trajik,

İOANNA KUÇURADİ RESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu

Nietzche ve İnsan,

Schopenhauer ve İnsan,

Liselerimizde Felsefe Öğretimi,

İnsan ve Değerleri: Değer Problemi,

Etik, Sanata Felsefeyle Bakmak,

Çağın Olayları Arasında,

Yüzyılımızda İnsan Felsefesi adlı kitapları da bulunmaktadır.