AYHAN SARIHAN KİMDİR?

Hukukçu, eğitimci, edebiyatçı yazar.

8 Mayıs 1949 tarihinde Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Beyceli köyünde doğdu. Köyünün ilkokulunu, Akpınar İlköğretmen Okulunu, Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini ve Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünü bitirdi.

Fatsa Sayaca İlkokulunda,

Samandağ Lisesinde,

Ünye Endüstri Meslek Lisesinde, 

 Ankara Eğitim Enstitüsünde, Demetevler Lisesinde,  Aktepe Lisesinde,  Kurtuluş Ortaokulunda kadrolu olarak görev yaptı,

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde,  Çankırı Eğitim Enstitüsünde, Erzincan Eğitim Enstitüsünde geçici görevle öğretmenlik yaptı.

İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığı’nda Hukuk Danışmanlığı görevinde bulundu.

Türkiye Öğretmenler Sendikasında şube başkanlığı, TÖB DER’de bölge temsilciliği yaptı. 1990’da Eğitim İş’in kurucuları arasında yer aldı. Bu sendikada 3 dönem Merkez Yönetim Kurulu üyeliği (Merkez Hukuk Sekreterliği) görevini sürdürdü. Eğitim İş ve Eğit Sen’in birleşmesiyle oluşan Eğitim Sen’in kurucuları arasında yer aldı, bu sendikada Genel Sekreterlik yaptı. Başka kitle örgütlerinin organlarında görevler aldı.

Muhalif tutumundan ötürü üç kez meslekten atıldı, mahkeme kararlarıyla döndü. Açıkta kaldığı dönemde Hukuk Fakültesine girdi, Avukat oldu.

Yayın işiyle uğraştı. Öğretmen Dünyası, Sendika ve 16 Mayıs dergileri ile Öğretmen Yayınlarının kurucularındandır. Bunların kiminde yöneticilik de yaptı. İşçi Partisi Yenimahalle İlçe Başkanı görevini yürüttü. Çevresinde saygı duyulan bir aydındır..

Dergi ve gazetelere yazılar yazdı. Dil, halkbilim, hukuk ve gezi türlerinde kitapları yayımlandı.

Emekli olduktan sonra da Ankara’da yaşıyor.

 

Kitapları:

 Yorgo Emmi (2002), Var Çok Piroplam Apanti Çook – Gürcistan ve Azerbaycan İzlenimleri (2002), Batı’ya Akan Zenginlik – İtalya, İsviçre, Almanya, Avusturya Gezi Notları (2004), Beyaz Geceler Rusya Gezisi İzlenimleri (2004), Nerde Akşam Orda Sabah Akdeniz Avrupası Gezi İzlenimleri (2006), Çöl Gelini Suriye Gezisi Notları Ayhan Sarıhan (2009), Düşe Kalka – Öğretmenlik Anıları (2009, 2017), Alçak Ülke Hollanda Gezisi İzlenimleri (2011), Kazıklı Voyvoda’nın Ülkesinde – Romanya Gezisi İzlenimleri (2011), Barışmayacağız Affetmeyeceğiz (2012), Tanrılar ve Dilenciler Diyarı Nepal – Hindistan İzlenimleri (2013), Biz Bu Sendikayı Sokakta Bulmadık – Eğitim İş Anıları (2017), Beyceli Öyküleri (2019), İndim Seyran Ettim Acemistan’ı – İran Gezisi İzlenimleri (2019).