APTULLAH ESİRCİ kimdir?

(Emekli Protokol Assubayı, Köşe Yazarı, Şair)

Sınıfı:

Önce Tank (1962/1978),

Sonra Personel (1979/1985)

Rütbesi:   Kıdemli Başçavuş

Sicil Nr: 1962Tank119

13-05-1944 tarihinde DÜZCE /Muncurluda dünyaya geldi.

Ebeveyni: Anne Hidayet, Baba Kâzım..

Babasını kaybettiğinde 9 yaşında idi. Dedesi büyüttü..

SAKARYA / Akyazı / Küçücek İlkokulu’ndan, Köy Enstitüsünden yetişmiş kaliteli öğretmenlerden Azmi Köse‘nin eğitimiyle mezun oldu.

Aynı yıl, Öğretmen Okulu ve KONYA Assubay Hazırlama Askeri Ortaokulu imtihanlarını kazandı, Askeri okulu seçti. (Burada öğrenci iken, Kimya Öğretmeni şair Binbaşı İsmail Hakkı YILANLIOĞLU<Sonra MÇP’nin kurucusu<-, Türkçe Öğretmeni Teğmen Mesut AKÇA ve Türkçe öğretmeni ünlü yazar Asteğmen Fakir BAYKURTun da teşvikleriyle şiir yazmaya başladı)

30-08-1962 tarihinde ANKARA /Bakanlıklar’da (Kara Harp Okulu bitişiği) Zırhlı Birlikler Okulu (Assubay Meslek Okulu)’ndan Tank Assubayı olarak mezun oldu. (Istanbul, Davut Paşa kışlasındaki C Zırhlı Muharebe Grubu Tank Taburunda staj yaptı)

1962-65 yıllarında SARIKAMIŞ (Kars) 9.Tümen Tank Taburu Karargâh Bölük Keşif Takım Komutanı. (Burada görevde iken 4 kişilik askeri heyetle İRAN‘a göreve gitti.)

1965-70 yıllarında HADIMKÖY (Istanbul) 1.Zırhlı Tümen Karargâh Bölük İkmal Assubayı. (Burada görevdeyken Istanbul/Sultanahmet-Cankurtaran’daki Askeri NBC OKULU’nda, Askeri Nükleer, Biyoloji, Kimya silahları savaş eğitimi alıp, Askeri NBC uzmanı oldu)
Ordu Dil Okulu İngilizce dil eğitimi gördü.

1970-73 yıllarında AĞRI 12.Tümen Tank Taburu Sosyal Tesisler Kısım Amiri.

1973-76 yıllarında ULAŞ / Çorlu 61.Tümen Keşif Bölüğü İkmal Assubayı.

1976-77 yıllarında DEĞİRMENLİK / Kıbrıs Zırhlı Alay Tank Taburu İkmal Subayı (S-4)

1977-79 yıllarında ETİMESGUT / Ankara Zırhlı Birlikler Okulu 1‘inci Alay Tank Taburu, 1′inci Tank Bölük Assubayı ve 2.Kademe Muhabere Kısım Âmiri.

1979 yılında Tank topu atışlarında bir kulağı hasar gördüğü için Tank sınıfından, Personel sınıfına nasp edildi ve BAKANLIKLAR / Ankarada Genelkurmay Genelsekreterliği Protokol Şubesi’nde, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren’in Temsil Ağırlaması’ndan sorumlu olan Protokol Subayı Albay Zeki ACUNAZ’ın yardımcısı Protokol Assubayı olarak tayin oldu.

1981 yılında, Nato karargâhına tayin olan Albay Zeki Acunaz, çok iyi yetiştirdiği Kd.Bşçvş. Aptullah ESİRCİ‘ye, (Komutan emriyle), “Temsil Ağırlama Subaylığı görevini devretti.

Yanda Devlet Başkanı Sn. Kenan Evren ile makamında 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreni esnasında tokalaşırken (ortada) görülen Assubay Aptullah Esirci, emeklilik tarihine kadar bu (Temsil /Ağırlama’dan sorumlu) Protokol Subaylığı görevini başarıyla yürüttü.

(Burada görevli iken Belçika’daki NATO Karargâhı (SHAPE)’e yurt dışı görevine giderek, Nato Karargahındaki Türk Milli Gecesi Proğramını planlama ve yürütme görevini almış, Ankara’dan ünlü ses sanatçısı Kâmil SÖNMEZ tarafından yetiştirilen 12 kız, 12 erkek, 24 kişilik Türk Halk Oyunları ekibini de NATO Karargâhı’na götürüp, Almanya’da bulunan Barış MANÇO ekibinin de SHAPE’de bulundurup geceye katkılarını sağladı. Kâmil SÖNMEZ‘in öğrencileri Halk Oyunları ekibinin, Brüksel şehir meydanlarında Türk Halk Oyunları gösterisi yaptığında, seyredebilmek için Brükselliler adeta birbirini eziyorlardı. Brüksel’deki NATO Türk Grubu Komutanı Tümgeneral Özdemir KANDEMİR de Türkiye’yi tanıtıcı bu programı başarıyla yürütmesi nedeniyle Asb. Aptullah ESİRCİ’ye Belçika’da Şilt ve Takdirname vererek onurlandırdı)

Askerlik süresince çeşitli takdirnameler aldı.

1985 yılında Emekli olup Ankarada ikamete devam etti. 

1985-87 yıllarında Kürk-Derimont satışı ile, kısa süre Kırlangıç yağ ve sabun Başbayiliği yaptı.

1987 yılında EsİnTi Ltd.Ş. sahibi olarak Ankara Gimat tesislerinin yaya kaldırımları, istinat duvarları ve Gimat Camisi’nin ikinci etap inşaatlarıyla, Şadırvan inşaatını yaptırdı.
Daha sonra 1987-2000 yıllarında İzmir/SEFERİHİSAR’da, Ankara/ERYAMAN’da, Mersin/ANAMUR’da inşaat müteahhitliği yaptı.

Ankara’da Haberal ve Haberci gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.

Aptullah Esirci, 46 yıl ikamet ettiği Ankara’dan, Eylül 2022’de memleketi Sakarya’ya ya taşınıp ikamete başladı.

Yanda, dünyaya geldiği köyündeki üzüm çardağı altında emeklilik resmi görülen Aptullah Esirci Evli, 1 torun dedesidir.

1 comment