Akp yönetimi, 2.Abdülhamit gibi topraklarımızı dağıtıyor

Ümit Yalım

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN BÜYÜK SKANDAL !…

25 Nisan 2019 – 12:22

 Türk Dışişleri Bakanlığı, 18 Mart 2019’da Birleşmiş Milletler’e gönderdiği Resmi Mektupla büyük bir skandala imza attı. Bakanlık, Girit güneyi Türk Kıta Sahanlığı’nda petrol aramak için Yunanistan ile anlaşma imzalayan Amerikan Exxon Mobil ve ortağı Qatar Petroleum şirketlerinin önünü açmak için gayrimeşru bir düzenleme yaptı. Bakanlığın yaptığı gayrimeşru düzenleme ile 1923 Lozan Antlaşması’na göre Türkiye’ye ait olan 92 bin km2 lik Türk Kıta Sahanlığı(Petrol ve Doğalgaz Havzası) ve 5 Türk Adası resmen Yunanistan’a terk edildi.

     Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), 12 Aralık 2018’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterine bir mektup göndererek, Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yapan Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin Kıbrıs Kıta Sahanlığını ihlal ettiğini iddia etti. Türk Dışişleri Bakanlığı da, 18 Mart 2019’da BM Genel Sekreterine resmi mektup göndererek GKRY’nin iddiasını yalanladı ve Doğu Akdeniz’deki Türk Kıta Sahanlığı’nın sınırlarını deklare etti.

BM Nezdinde Daimi Temsilci Feridun H. Sinirlioğlu’nun imzasıyla gönderilen resmi mektupta, Türkiye’nin 02 Mart 2004ve 12 Mart 2013’te BM’ye gönderdiği notalar hatırlatılarak, Türkiye, Doğu Akdeniz’de 32°16’18” Doğu Boylamı’nın batısındaki deniz alanlarında fiilen (ipso facto) ve başlangıçtan beri (ab initio)yasal ve egemen haklara sahiptir”ifadesi yazılmış.

     Resmi mektupta;

*28°00’00” Doğu Boylamı ile32°16’18” Doğu Boylamı  arasında kalan bölge, Doğu Akdeniz Türk Kıta Sahanlığı sınırları olarak tanımlanmış. Türk ve Mısır kıyıları arasındaki orta hat, Kıta Sahanlığı’nın güney sınırı olarak belirlenmiş.

*Başta 1923 Lozan Antlaşması olmak üzere uluslararası antlaşmalar ve uluslararası hukuka göre Türkiye’nin Kıta Sahanlığı güney sınırı hem Türk-Mısır Orta Hattı hem de Türk-Libya Orta Hattıolması gerekirken Türk-Libya Orta Hattı’ndaki güney sınırımız Yunanistan’a terk edilmiş.

     *Kıta Sahanlığı’nın, Ege Denizi’nde ve ayrıca Akdeniz’de, ilgili devletler arasında gelecekte yapılacak sınırlandırma anlaşmalarının sonucuna göre 28°00’00” Doğu Boylamı’nın batısında  belirlenecek bir noktaya uzanacağı belirtilmiş. Bu söylem ile Türkiye’nin Gavdos, Gaidhouronisi, Koufonisi, Dhia ve Dionisades adalarından kaynaklanan 023° 0000’’ Doğu Boylamı ile 28°00’00” Doğu Boylamı arasındaki 5 boylamlık kıta sahanlığı hakkı Yunanistan’ın inisiyatifine bırakılmış. Böyle bir taviz verildikten sonra Yunanistan’ın bu konuda Türkiye ile anlaşma yapması ve Türkiye’nin 28°00’00” Doğu Boylamı’nın batısına geçmesi mümkün değil.

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, YUNANİSTAN VE İSRAİL HESABINA ÇALIŞIYOR !…

     *30 Mayıs 1913 Londra AntlaşmasıMd.4, 5 ve 14 Kasım 1913 Atina Antlaşması Md. 15’e göre Girit Adası’nın sadece dörtte biri Yunanistan’a verilmiş ve Girit’in etrafında bulunan 14 ada ile adacık ve kayalıklar Türk egemenliğinde kalmıştır. Bu durum 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması Md. 12 ile tekrar teyit edilmiştir.

    *Türk Dışişleri Bakanlığı, 18 Mart 2019’da, BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği Resmi Mektup ile 92.000 bin km2 lik  Türk Kıta Sahanlığını (Petrol ve Doğalgaz Havzasını) ve Girit Adası’nın etrafındaki 5 Türk Adasını Yunanistan’ın egemenliği altına koymuştur.

     *Türk Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın 2014’de, Girit Adası’nın güneyinde bulunan 42 bin km2 lik Türk Kıta Sahanlığınıparselleyip satışa çıkarmasına itiraz etmedi. Ayrıca, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 2014’de yayımlanan 42 bin km2 lik Türk Kıta Sahanlığı Satış Duyurusuna da itiraz etmedi. Yunanistan ve Avrupa Birliği’ne müzik notası bile verilmedi.

 *Yunanistan, Exxon Mobil, Total ve HELPE şirketleri ile Girit güneyi Türk Kıta Sahanlığı’nda petrol aranması ve çıkarılması için Eylül 2018’de anlaşma imzaladı. Exxon Mobil’in ortağı olan Qatar Petroleum Şirketi de Türk Kıta Sahanlığı’nda petrol arayacak. Türk Dışişleri Bakanlığı, anılan şirketlerin bağlı bulunduğu ülkelere müzik notası bile vermedi.

     *İsrail’in Leviathan bölgesindeki doğalgazı Avrupa’ya taşıması için 2017’de planlanan EastMed Doğal Gaz Boru Hattı, Türk Kıta Sahanlığını ihlal ediyor. ABD’nin de dahil olduğu proje çalışmaları Yunanistan, GKRY ve İsrail tarafından sürdürülüyor. Boru hattının korunması için Girit Adası’na İsrail Radarı yerleştirilecek. Türk Dışişleri Bakanlığı, anılan ülkelere müzik notası bile vermedi.

     *Yunanistan ve İsrail, 2015’den beri Taşoz Adası Türk karasularında bulunan petrolümüzü çalıyor. Türk Dışişleri Bakanlığı, anılan ülkelere müzik notası bile vermedi.

TÜRKİYE NE YAPMALI ?…

     *Türkiye, 18 Mart 2019’da BM Genel Sekreterine gönderdiği mektubu derhal geri çekmeli ve Doğu Akdeniz’de, batı sınırı 345’ 00’’ K enlemi ve  023° 20’ 00’’ D boylamından, doğu sınırı ise 340’ 00’’ K enlemi ve  032° 16’ 18’’ D boylamından geçen 238.814 km2 lik Türk Kıta Sahanlığı (234.814 kmkaba ölçüm + 4.000 kmince ölçüm ilavesi = 238.814km) ve Münhasır Ekonomik Bölgesini derhal ilan ve deklare etmelidir.

     *Türkiye, 23° Doğu Boylamı ile 32° Doğu Boylamı arasındaki Türk Kıta Sahanlığı’nda yapılan satış duyuruları ve anlaşmalarını tanımadığını ve diğer ülkelerin petrol / doğalgaz aramasına müsaade etmeyeceğini bütün dünyaya deklare etmelidir.

     *Libya ile Münhasır Ekonomik Bölge Sınırlandırma Anlaşması yapmalıdır.

     *EastMed Doğalgaz Boru Hattı’nın Türk Kıta Sahanlığı’ndan geçmesini ve Girit’e İsrail Radarı kurulmasını engellemelidir.

     *Girit Adası’nın kuzeybatısında Türkiye’ye ait olan Sıkliye (Küçük Çuha, Anti Kitira) Adası’na Deniz Üssü kurmalıdır.

     *Taşoz Adası Türk Karasularındaki petrolümüzün çalınmasını engellemelidir