47. ALAY SANCAKTARI PEMBE HATUN

Giresunlu İğneli Pembe Hatun (Gülpembe).

Sakarya Meydan Muharebesi ve Kurtuluş Savaşına katılan, düşmanın İzmir’de denize dökülmesine şahit olan, Topal Osman’ın gönüllü 47. Alayının Sancak çavuşudur.

Asker pantolonu ve ceketi giyer başını siyah bir çemberle örterdi. Bayrak elinde kılıcı belinde askerin önünde giderdi.

Hareket borusu çalar çalmaz hemen askerin önüne geçerdi. Taarruzlarda askerle birlikte en önde koşardı.

Sekiz yerinden yaralanmasına rağmen pes etmeyip savaşmaya devam eden bir kadındır İğneli Pembe Hatun veya diğer adıyla Gülpembe Hatun

Göreleli Araştırmacı-Yazarımız Sayın Seyfullah Çiçek’in kaleme almış olduğu “Kurtuluş Savaşının Efsane Kahramanı Milis Piyade Yarbay Giresunlu TOPAL OSMAN (Osman Ağa)” adlı kitabında öylesine güzel bahsetmiş ki İğneli Pembe Hatun’dan.

Ünlü yazarımızın her sayfasında tarih ve kahramanlık kokan bu eserinde;

Kaybedilme tehlikesi ile baş başa kalan Sakarya Meydan Savaşı için, Atatürkten, “Yetişin!” emrini alan Osman Ağa ve emrindeki Giresun Uşakları, Koçgiri ve Pontus İsyanlarını bastırdıktan sonra derhal Ankara’ya hareket eder.

47.Alay Mücahit’i Dereli Hisar köyünden Halil oğlu merhum Gazi Ali Osman Karadeniz, Ankara yolculuğunu şöyle özetliyor (s.149):

“…Hareket emriyle Samsun’dan yola çıktık. 42.Alay’la Kavak’ta birleştik. Her iki alay da içtima edildi. Serbest yürüyüşle Çorum’a geldik. Çok yorgunduk.

Aylarca yol yürümekten ayağımızda ayakkabı denilebilecek bir şey kalmamıştı. Cephelerde sürünmekten üzerimizde yırtılmamış, yamanmamış sağlam elbisemiz yoktu.

Çorum’da dört gün kaldık. Elbiselerimiz ve ayakkabılarımız onarıldı. Dördüncü gün Mustafa Kemal Paşa’dan bir telgraf geldiğini öğrendik. Beşinci gün normal yürüyüşle yola koyulduk.

Yahşihan’a geldiğimizde istirahat verildi. Sabahleyin Büyük Millet Meclisi önünde toplandık. Mustafa Kemal Paşa ve milletvekilleri Meclis balkonundaydılar. Bizi alkışlıyorlardı.

Teftiş durumunda bekliyorduk. Mustafa Kemal Paşa, yanında yaveri ve Osman Ağa ile teftişe geldiler. Alayın sağ başında Şerif Çavuş, Çakraklı Hasan Çavuş, Hamzaoğlu Hoca Mustafa, Geğrezli Muhsurluoğlu Koca Halil; alay sancağının yanında da Sancak Çavuşu İğneli Pembe bulunuyordu.

Sancak çavuşumuz tam teçhizatlıydı. Cesur bir kadındı. Başında dolak, sırtında asker kaputu, ayaklarında çizme vardı. Uzun etek giyiniyordu. Tabancası ile kasaturası belinde asılıydı.

Teftişte Mustafa Kemal Paşa’nın ilk ilgisini çeken o idi.
Paşa hazretleri işaretle Osman Ağa’yı yanına çağırdı. Aralarında kısa ve sessiz bir konuşma geçti. Konu sancak çavuşuydu.”

Daha sonra Mustafa Kemal Paşa, Giresun Alayı’nı teftiş eder. Bu sırada

Alay’ın başında İğneli Pembe’yi görünce, Osman Ağa’ya (s.152-153):

“-Bu kadın da kim, niçin getirdin? diye sordu. Osman Ağa:

-Sancak Çavuşu, Paşa hazretleri. Kendi isteğiyle geldi, dedi6.

Sakarya Meydan Savaşı’na katılan Sancak Çavuşu İğneli Pembe, Büyük Taarruza da katılır ve düşmanın İzmir’de denize dökülüşüne şahit olur.

Bu kahraman Türk kadınını bir de merhum Tevfik Gül (Eynesil,1901-1994) ‘den dinleyelim (s.185):

“…Sancak Çavuşumuz İğneli Pembe idi. Asker pantolonu ve ceket giyer, başını kara bir çemberle örterdi. Bayrak elinde, kılıcı belinde, askerin önünde giderdi. Taarruzlarda bizimle birlikte koşardı. ‘Oğullarım. Açlığınız var mı yoruldunuz mu oğullarım’ diye bağırarak bizlere moral verirdi. Hareket borusu çalar çalmaz, hemen alayın önüne geçerdi.”

Bu memleketin uşakları, göstermiş olduğu üstün fedakarlık örneğiyle adını altın harflerle yazdırmıştır tarih sahnesine. Peki, soruyorum sizlere kaç Giresunlu duydu İğneli Pembe Hatun ismini, kaç kişi araştırdı kimdir bu kahraman diye.

Onun ismine bir anma, tören, hatırlatma veya en azından bir okul ismi var mı bu ilde? Kendisine ve tüm Milli Kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, Sayın Seyfullah Çiçek’e saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Minik uyarı: Gönüllü yazarımız tarafından yazılan bu içeriği yayınlayalı yaklaşık 3 sene geçti. İçindeki bilgilerin eskimiş olabileceğine karşı dikkatli olmanızı öneririz.

Yazan: Yavuz Selim Karakuş. Kurtuluş Savaşında 47. Alayın Sancak Çavuşu; “İğneli Pembe” Fotoğrafın üstünde Kahraman Pembe Hatun, altta ise “Düşmana karşı erkekler gibi harbeden ve sekiz yerinden yaralanan Pembe Hatun” yazılıdır…

Babasını Osmanlı-Rus Harbinde şehit veren İğneli Pembe, Kurtuluş savaşına katılmış, düşmanın İzmir’de denize dökülüşüne şahit olmuştur…

Kaynak. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://giresunblog.com/giresunlu-igneli-pembe-hatun-gulpembe/&ved=2ahUKEwjE1OuDrNfhAhVq2aYKHeduDwwQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw0f_kSsGJnclIbJYYqlTkav