NİYE MEHMETÇİK

Size MEHMETÇİK adının nereden geldiğinin hikayesini yazayım istedim …

İlginizi çekeceğine eminim.

Adı Mehmet Çavuş.

1877 – 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında ailesi Anadolu’ya göç ederek Biga’nın Bahçeli Köyüne yerleşen Mehmet Çavuş, 1878 tarihinde şimdi Bulgaristan içinde kalan Filibe Kasabasında doğmuş.

Orada büyüyüp, okumuş.

Çanakkale Savaşlarının yaşandığı 1914 yılında ‘da Bigalı Mehmet Çavuş askerdir.

İtilaf Devletleri deniz savaşları sırasında 4 Mart 1915’de ilk olarak karaya asker çıkarmayı dener.

Deniz tarafına, karşıyı geniş bir açıdan görebilecek şekilde yerleşmiş olan Bigalı Mehmet Çavuş komutasındaki 20 Türk askerinin elinde sadece el bombası ve tüfekleri vardır

Çıkarma olmadan önce Bigalı Mehmet Çavuş askerlerini toplar ve şöyle bir konuşma yapar.

Bana bakın, üzerinde durduğumuz, ayağımızı bastığımız yer ata yâdigarıdır, vatanımızdır. Ha anamızın ırzı ha vatanın ırzı! Bu gelenler de unutmayın ırz düşmanları… Bu ırz düşmanları buraya geldiklerine pişman olmalı!…”

İngiliz askerleri çıkarmaya başlayınca, Bigalı Mehmet Çavuş beklenen Ateş emrini verir, ve 20 askeri ile savunmaya başlar. Karaya çıkan İngiliz askerleriyle Mehmet Çavuş’un takımı arasında, 3 saat devam eden şiddetli bir çatışma yaşanır.

Mehmet Çavuş’un askerleri akıllıca taktikler geliştirir ve sürekli yer değiştirip, ateş ederek sayılarını çok gösterirler. Bu nedenle teknelerde bekleyen İngiliz askerlerinin tamamı karaya çıkamazlar.

Bir ara Mehmet Çavuş’un tüfeğinin mekanizması işlemez olur. Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alır, düşman üzerine kürekle saldırır..

İngilizler 23 ölü, 35 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönerler. Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardır.

Bigalı Mehmet Çavuş’ta başından ve göğsünden yaralanır. Avuçlarının içi de paramparçadır.

Maydos Hastanesi’nde tedavi olur, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderilir.

Fakat izin süresini tamamlamadan “Arkadaşlarım cephede savaşırken ben burada yatamam” diyerek tekrar cepheye döner.

Ama onun o günkü çatışmasını, kürekle saldırmasını izleyen bir kişi vardır, Yarbay Mustafa Kemal.

Mustafa Kemal Mehmet Çavuşu Gümüş Harp Madalyası ile ödüllendirir ve ona köstekli bir gümüş saat ve gümüş tabaka hediye eder.

Bigalı Mehmet Çavuşun bu kahramanlığı İstanbul’da da duyulur ve büyük bir gurur kaynağı olur. Gazeteler ondan bahseder. Artık o bir kahramandır.

Ve o günden sonra ..

Türk Askeri ” MEHMETÇİK ” olarak adlandırılır.

Yani bugün hepimizin yazıp çizdiği Mehmetçik adının sahibi Bigalı Mehmet Çavuştur.

Peki savaştan sonra ne yapar Mehmet Çavuş?

16 yıl askerlikten sonra Bahçeli Köyü’ne döner. Geçimini sağlayabilmek için çiftçilik yapmaya başlar.

Kendisine bizzat Atatürk tarafından teklif edilen maddi yardımları; “Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım” diyerek reddeder.

Sonra …

Sonra Devlet unutur Mehmet Çavuşu … Ne maaş bağlanır, ne başka bir şey … Ekonomik sıkıntılar içinde yaşar ve 3 Şubat 1964 tarihinde 86 yaşında vefat eder.