ATATÜRK HAVALİMANI YIKILIRSA, TÜRKİYE’Yİ KORKUNÇ BİR TEHDİT BEKLİYOR!

Trakya ve İstanbul’un savunması zaafa uğratılıyor!..
Yıkar… Yıkamaz…
Atatürk Havaalanı’nın pistleri iç siyasetin hararetli tartışma konusu…
Yine atı alan Üsküdar’ı geçmiş kimsenin haberi yok!..
Nasıl mı? Müsaade buyurun efendim!.. Anlatacağım… Biz işin turistik tarafında değiliz!..

Trakya’nın ve İstanbul’un savunmasında hayati önem taşıyan Atatürk Havaalanı’nın içine inşa edilen Askeri Havaalanı’nda savaş uçaklarını korumak için 13 adet korugan vardı. Ha, işte onlar, AKP iktidarı tarafından Haziran 2013- 2014’te yıkıldı.

Gözünüzü açmak ister misiniz? O zaman, Türkiye’nin bekası için büyük önem taşıyan bu konuyu, sizlere, Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım’ın belgeli anlatımıyla aktaralım…

“Yunanistan, Türkiye’ye yönelik jet harekâtı için havaalanları inşa ederken Erdoğan ve saray hükümeti Trakya’nın ve İstanbul’un savunması için kullanılan Atatürk Havaalanı’nı yıkıyor“ diyor Ümit Yalım ve şöyle devam ediyor;

1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması’na göre gayri askeri statüdeki Ege Adalarını silahlandırarak adalara Tümen, Tugay ve Alay çapında askeri birlikler yerleştiren Yunanistan, Limni, Midilli, İstanköy, Rodos ve Çoban adalarına Türkiye’ye yönelik jet harekâtı için havaalanları inşa etti.

Burnumuzun dibindeki ve gayri askeri statüdeki adalara inşa ettiği havaalanlarına savaş uçakları konuşlandıran Yunanistan, Ege hava sahasına çıkan uçaklarımıza önleme ve it dalaşı yapıyor. Yunanistan’ın havaalanı inşa ettiği ve savaş uçakları konuşlandırdığı Limni ve Midilli adalarının mülkiyetinin ve egemenliğinin Türkiye’ye ait olduğunu ve Yunanistan’a bu adaların sadece kullanma hakkının verildiğini de hatırlatalım. Ayrıca, Yunanistan, Limni Adası’ndaki havaalanına 8 adet savaş uçağı koruganı inşa etti.

Atatürk Havaalanı’nın yıkımına kamuoyundan ve muhalefet partilerinden sert tepkiler gelince Erdoğan, ‘Bir ihtimal pistleri kaldırmayacağız. Pistler belki de kalacak’ dedi. Ancak, Atatürk Havaalanı’nda bulunan üç pistten ikisinin üzerine 2020’de hastane yapıldı. Pistlerden sadece birisi kullanılabiliyor. Kullanılan pistin etrafındaki taksi yolları da yıkılınca o pist de bir işe yaramayacak. Ayrıca, Atatürk Havaalanı içinde ve havaalanının güneydoğusunda bulunan Askeri Havaalanı ve savaş uçağı koruganlarının Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 2013’te yıkılmaya başlandığını ve yıkımın 2014’te tamamlandığını da hatırlatalım.

Trakya’nın ve İstanbul’un savunması için yıllar önce Atatürk Havaalanı’nın içine inşa edilen Askeri Havaalanı’nda savaş uçaklarını korumak için 13 adet korugan vardı. Yaklaşık 600 dönümlük Askeri Havaalanı’nın yerine ticari uçaklara park yeri inşa etmek maksadıyla 23 Haziran 2013’te savaş uçakları koruganları yıkılmaya başlandı. Halbuki, Askeri havaalanı ve koruganları yıkmadan yine havaalanı içinde bulunan Hava Kuvvetleri Müzesi’ni Hava Harp Okulu’na taşıyarak, müze alanına ticari uçaklar için park yeri inşa edilebilirdi.

Uydu görüntülerinde Askeri havaalanı ve koruganların nasıl yıkıldığı adım adım görülüyor. 25 Eylül 2013 tarihli uydu görüntüsünde 13 adet savaş uçağı koruganından 7’sinin yıkıldığı ve geriye 6 korugan kaldığı görülüyor.

17 Nisan 2014 tarihli uydu görüntüsünde, geriye kalan 6 koruganın etrafına ticari uçak park yeri inşa edildiği görülüyor. 19 Aralık 2014 tarihli uydu görüntüsünde, geriye kalan 6 koruganın da yıkıldığı ve Askeri havaalanının tamamına ticari uçak park yeri inşa edildiği görülüyor.

Yıkılan Askeri havaalanı üzerine inşa edilen ve atıl durumdaki ticari uçak park yeri varken, 2020’de salgın hastalık döneminde, diğer 2 pistin üzerine hastane inşa edildi.
★★★
Ümit Yalım, durumun stratejik önemini şöyle anlatıyor;
“Erdoğan ve AKP Hükümetleri döneminde, 20 Türk adası ve 2 Türk kayalığını hiçbir engelle karşılaşmadan işgal eden Yunanistan, Trakya’ya yapacağı hava harekâtında ilk olarak havaalanlarımızdaki pistleri imha etmeye çalışacaktır. Atatürk Havaalanı’ndaki pistlerin yıkılması halinde Yunanistan’ın Trakya’ya yönelik olarak yapacağı hava harekâtı kolaylaşacaktır.

Mevcut durum itibarıyla Yunanistan’ın Trakya ve İstanbul’a yönelik Hava Harekâtı için kullanacağı havaalanları Selanik, Dedeağaç, Limni ve Midilli olmak üzere toplam 4 adettir. Türkiye’nin aynı bölgede Mukabil Hava Harekâtı için kullanacağı havaalanları Çorlu, Bandırma ve Balıkesir olmak üzere 3 adettir. Bölgedeki hava üstünlüğü Yunanistan’ın lehinedir.

Yunanistan’a karşı hava üstünlüğü sağlamak ve Trakya’daki kara birliklerine yakın hava desteği vermek için Atatürk Havalanı’na yeniden 13 savaş uçağı koruganı inşa edilmeli ve 3 pist kullanıma açılmalıdır. Aksi halde Atatürk Havaalanı’nı yıkmak demek Trakya’yı Yunanistan’a teslim etmek demektir. Adalarımızı Yunanistan’a teslim eden Erdoğan ve Saray Hükümeti, Atatürk Havaalanı’nı da yıkacak ve Trakya’nın Yunan’a teslim edilmesinin önünü açacak mı, hep birlikte göreceğiz.
★★★
Korugan; Modern savaşlarda yaygın olarak kullanılan betondan yapılmış mevzilerden oluşan tahkimat çeşididir.

Ahmet Takan